Προγράμματα στήριξης Υπερήλικων

Το 2010 διακόπηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»,  που υλοποιούνταν στην πρώην Δημοτική ενότητα της Αλυζίας.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, όπου η παροχή κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης κρίνεται απαραίτητη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου, με την υποστήριξη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής έχει αποφασίσει την στήριξη/παροχή βοήθειας στους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας. Αναλυτικότερα, στην Δημοτική ενότητα της Αλυζίας υλοποιεί πρόγραμμα επισκέψεων στα Δημοτικά Διαμερίσματα και συγκεκριμένα στην Κανδήλα, στο Μύτικα, στο Αρχοντοχώρι, στο Βάρνακα και στην Παναγούλα.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί κατά καιρούς μέσω των Κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και στηρίζει τους υπερήλικες/ηλικιωμένους συνδημότες μας και άτομα με προβλήματα υγείας (ΑΜΕΑ). Για το σκοπό αυτό η Κοινωφελής διαθέτει το δικό της όχημα και στηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική προστασία με την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Παρέχεται επίσης βοήθεια σε άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση. Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.

ΠΑΡΟΧΕΣ:

Αναλυτικότερα, παρέχει συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετουμένων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.  Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που: δεν εξυπηρετούνται πλήρως, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ:

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και ειδικούς επιστήμονες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Μέσω του προγράμματος εξασφαλίζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Το Προσωπικό συνήθως έχει ως εξής:

1 Κοινωνικός λειτουργός (υπεύθυνος προγράμματος)

1 Νοσηλευτής/τρια

1 Οικογενειακή Βοηθός

1 Οδηγός

Αιτήσεις για στήριξη και παροχή βοήθειας στους υπερήλικες μπορούν να υποβληθούν στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου πάνω από τον παιδικό σταθμό του Αστακού κατά τις πρωινές ώρες ή ηλεκτρονικά στο e-mail: koinofelisxiromerou@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε στο 26460-41482.

***Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα των επισκέψεων.